Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ затвори изцяло на червена територия и със слаб оборот

Цената на "Градус" се понижи до 1,37 лв. за акция, превръщайки дружеството в най-губещото от SOFIX за деня

БФБ затвори изцяло на червена територия и със слаб оборот

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Пониженията на фондовите пазари се пренесоха и на българския капиталов пазар, като във вторник всички индекси затвориха на червена територия.

SOFIX се понижи с 0,87% до 515,340 пункта, която е най-ниското му ниво от 16 април, когато затвори на 513,660 пункта.

По-широкият BGBX40 отписа 0,76% до 117 пункта, което също е най-слабото ниво на индекса от 16 април, когато беше на ниво от 116,610 пункта.

Секторният BGREIT изтри по-малка част от стойността си - 0,2% до 147,240 пункта, докато BGTR30 записа спад от 0,34% до 561,770 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на едва 874 хил. лв. след 326 сделки с 48 емисии. Денят не беше активен и за компаниите от основния индекс, като интерес привлякоха 14 дружества, а сключените сделки бяха 133.

Най-висок оборот на основен пазар записа „Неохим“ АД с 95,3 хил. лв., но дружеството е и най-губещото на БФБ за деня със спад в цената от 15,63% след 69 сделки.

На следваща позиция по оборот е „Елана Агрокредит“ със 73 хил. лв., следвана от „Еврохолд България“ с 39,7 хил. лв.

На четвърта позиция е „Градус“ АД с 35,4 хил. лв. след 30 сделки. Днес акциите на производителя на птиче месо, който беше замесен в скандал за пазарни манипулации, поевтиняха с 4,93% до 1,35 лв., което го превърна в най-губещата компания от SOFIX за деня.

„Градус“ АД категорично отхвърля всички обвинения, изнесени през последните няколко дни пред комисията, проверяваща управлението на държавните компании и разходването на средства през последните 10 години.

В ново съобщение до медиите ръководството на компанията посочва, че „Градус“ е обект на поредни манипулации и внушения, целящи да уронят имиджа ú и да нанесат финансови вреди в особено големи размери на нейните инвеститори.

Акциите на „Биодит“ поскъпнаха с 1%, задържайки се на ниво от 2 лв., след като по-рано поевтиняха до 1,81%, когато дружеството публикува доклад за дейността през първото тримесечие на 2021 г. 

За деня само три дружества от SOFIX записаха ръст в цената на акциите си, като с най-много поскъпнаха тези на „Сирма Груп Холдинг“ АД с 1,87%. Сред печелившите са още „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД и „ТБ Първа Инвестиционна Банка“.

Малко преди края на сесията "Монбат" обяви, че ще придобие дял от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Акциите на дружеството поскъпнаха с 2,63% по време на днешната сесия до 5,85 лв. за брой.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Седмицата започва предимно положително за индексите на БФБ